Història

UNA MICA DE HISTÒRIA

L’any 1971 a tots els transistors sonava “Help, Ayúdame” de Tony Ronald, era la cançó de l’estiu. El BM Granollers CAMP havia tornat a guanyar la Lliga d’handbol i la Copa, el Marcol de València.

A Esplugues aquell anys es fundava la Unió Esportiva Esplugas, entitat que acollia de bon començament les modalitats d’handbol, bàsquet i natació.

Aquell mateix 1971 s’estrenava el flamant Poliesportiu de Les Moreres, una instal·lació esportiva descoberta on es van començar a disputar els primers partits d’handbol. Aquesta seria la pista de l’Esplugues fins el 1986.

El 1982 el club va canviar de nom i es va passar a denominar Handbol Esplugues, nom que manté fins a l’actualitat.

DE LES MORERES A LA PLANA

Però el primer gran canvi arriba el 1986, any d’eufòria olímpica a casa nostra per la designació de Barcelona com a seu dels Jocs del 1992. L’esport cada cop té més protagonisme a la societat i augmenta el nombre de practicants. L’Handbol Esplugues aquell 1986 es trasllada al nou Complex Esportiu Municipal de La Plana, estrenat feia poc.

S’havia acabat passar fred durant els partits o durant els entrenaments. I tampoc no s’haurien de suspendre ni partits ni entrenaments si plovia o la pista estava gelada. L’Esplugues passava a jugar sota cobert, amb uns bons vestuaris, sala de musculació, piscina també coberta i un modern sistema de ventilació.

El CEM de La Plana estava situat en el barri d’aquest mateix nom i tenia cabuda per a 800 espectadors. Una de les primeres competicions que s’hi va disputar va ser el Torneig de Seleccions Autonòmiques Cadet masculines amb la participació dels conjunts d’handbol de Catalunya, Madrid, Aragó i València.

En aquest escenari arriben els primers èxits esportius de l’entitat. El 1990, el conjunt sènior, amb una mitjana d’edat de només 19 anys, puja a Segona Nacional, en una fase sector que es va jugar a Malgrat de Mar.

Des de la seva fundació, el club s’ha nodrit de jugadors d’Esplugues i de les localitats del voltant. Molts d’aquests jugadors, un cop retirats, han passat a ser entrenadors o han tingut responsabilitats en l’entitat.

QUARTS AL CAMPIONAT D’ESPANYA

El treball amb el planter ha estat gairebé una obsessió pels dirigents de l’entitat i el 1991, el Cadet masculí es classifica per la fase final dels Campionats d’Espanya i acaba amb una més que destacada quarta posició. També es va proclamar campió de la Copa Federació.

I és que des del 1985, els conjunts cadet i juvenil masculí han estat equips de referència a les competicions de màxim nivell de casa nostra al costat de clubs de la història i el potencial del BM Granollers o el FC Barcelona.

La feina amb els joves dona resultats i alguns jugadors de l’Esplugues són cridats a formar part de la Selecció catalana o participen en concentracions de la Selecció Espanyola de la seva categoria.

L’any 1994, el Juvenil masculí disputa la fase final del Campionat d’Espanya i acaba en una meritòria setena posició. I el 2001 aixecarà el trofeu de campió de la Copa Federació.

La feina feta durant anys al planter acabarà tenint reflex també amb el rendiment del conjunt sènior. El 2005, l’Esplugues ascendeix a Primera Nacional, categoria on ha seguit jugant fins a l’actualitat. Entre els èxits més destacats, té el subcampionat de la Lliga Catalana del 2007.

Però el club no ha estat mai un fre per a la projecció dels seus jugadors quan han decidit continuar la seva carrera esportiva en equips més potents de la Lliga Asobal o la Divisió d’Honor Plata. Fins i tot, un exjugador de l’Esplugues arbitra actualment a la Lliga Asobal.

D’aquesta bona relació amb els jugadors que han passat pel club neix la temporada 2008-09 l’Escola d’handbol Cristian Ugalde. El projecte va sorgir de la voluntat de potenciar els equips base i de la col·laboració completament desinteressada d’aquest gran extrem, actualment al Veszprém d’Hongria, més d’un centenar de partits internacionals amb Espanya i amb un gran nombre de títols en el seu palmarès, primer amb el FC Barcelona i ara amb el club hongarès. Cristian Ugalde havia jugat a les categories inferiors de l’Esplugues.

En paral·lel, l’entitat ja feia temps que apostava de manera decidida per l’handbol femení i la progressió era ràpida. La primavera del 2009, el Sènior femení queda subcampió de Catalunya i en quart lloc a la fase d’ascens a Primera Nacional.

L’HANDBOL TORNA A LES MORERES

El CEM de La Plana s’estava quedant petit per l’augment d’equips i de jugadors a l’Handbol Esplugues i a la resta d’entitats esportives amb que es compartien les instal·lacions. Era 2010 i la crisi econòmica ja havia esclatat. Sobre la taula l’Ajuntament tenia un ambiciós projecte per enderrocar les antigues instal·lacions esportives del barri Centre i construir el nou Complex Esportiu Municipal de Les Moreres. Un equipament d’última generació, de 13.000 metres quadrats, amb dos pavellons coberts de 1.400 i 1.100 metres quadrats (el major d’ells amb grades per a 462 persones, ampliables fins a unes 200 més) i un espai d’entrenament de gimnàstica de 800 metres quadrats.

Afortunadament, la ciutat va trobar els recursos necessaris per tirar endavant l’obra i l’hivern del 2013 entrava en funcionament. Quaranta-dos anys després de la seva fundació, l’Handbol Esplugues tornava a la seva primera casa, Les Moreres.

Això ha facilitat que aquests últims anys el club hagi intensificat la promoció de l’handbol a la ciutat i també pugui acollir esdeveniments rellevants com és el partit amistós celebrat amb la selecció del Qatar, subcampiona mundial, i amb la seva selecció juvenil.

El primers èxits aconseguits per l’Handbol Esplugues, ja a Les Moreres son el Campionat de Catalunya de Primera Catalana del cadet masculí, la temporada 2013-2014 i l’ascens aquella mateixa temporada del Sènior C a la Tercera Catalana Preferent.

Però a banda dels èxits, el club se sent molt orgullós d’haver estat precursors en l’handbol de casa nostra i, per exemple, porta gairebé dues dècades organitzant la Trobada d’Escoles d’handbol de Catalunya, en les categories benjamí i aleví.

I si hi ha una cita de referència, aquesta és el Torneig Juvenil Ciutat d’Esplugues, que es disputa coincidint amb la Festa Major de la localitat. En tres dècades, per aquest torneig hi ha passat jugadors d’una qualitat extraordinària. David Barrufet, Víctor Tomás, Joan Cañellas, Gonzalo Pérez de Vargas, Viran Morros, Valero Rivera o Albert Rocas son només una petita mostra d’aquesta llarga llista d’extraordinaris jugadors. I, des del 2016, hi ha una doble proposta i també s’organitza el torneig en categoria femenina.

L’Handbol Esplugues es va fundar el 1971, té una llarga història i una ambició sense límits. I ens sentim orgullós del nostre lema #Espluguesterritorihandbol